ANITA SAROSI - artist&designer

Buddhista Társasjáték

Kincskeresés a Himalájában - társasjáték fejlesztés

KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR NYOMÁBAN - KINCSKERESÕ TÁRSASJÁTÉK

2011 nyarán - a Csoma Szobája Alapítvány önkénteseként - oktatásvezető voltam a zanglai (Zanksar, Himalája, India) állami általános iskolában, ahol 3-16 éves gyerekeknek tanítottunk angolt, matematikát, földrajzot, stb. és a helyi sajátosságokhoz igazodva, különböző kreativitás és képességfejlesztő gyakorlatokat tartottunk. Mivel ez a terület igen szegény - jellemzően két gyermeknek kell osztoznia egyetlen ceruzán - mindent felhasználtunk, ami a kezünk ügyébe került és létrehoztunk néhány egyszerű játékot. A gyerekekkel töltött idő alatt, kitaláltam egy térlátást és memóriát fejlesztő kincskereső játékot, amelyhez pályaként pontosan illeszkedett a régi falut ábrázoló hiteles régészeti feltáró térkép is. Amikor hazatértem elkezdtem kidolgozni az alapötletet. Az volt a szándékom, hogy a hagyományos tibeti módszereket és a különböző játékstruktúrákat - memória, koncentráció, kincskeresés, stratégia - együtt alkalmazva, létrehozzak egy könnyen elsajátítható tibeti társasjátékot a himalájai gyerekek számára. A játék fejlesztését sokan támogatták - barátok, család, Őszentsége a XIV. Dalai Láma dharamsalai tanítványa Samdup, gyakorló buddhisták, tanárok és a gyerekek.

Végül, egy év fejlesztési folyamat után, 2012-ben bemutatásra került a társasjáték prototípusa Delhiben és Budapesten, majd 2015-ben elkészült a társasjáték - végleges verziója - amely optimalizált méretekben és súlyban tartalmazza a környezetbarát anyagokból készített alkatrészeket egy hordozható, állítható pántos hengertokban.

A játék tervezésének vezérgondolata és elkészítésének eredeti célja a tibeti gyerekek saját kultúrájukba való visszakötése volt, ám a fejlesztési folyamatban és a tesztelés során kiderült, hogy a játék - amellett, hogy betölti eredeti funkcióját - korántsem csak a tibeti gyerekeknek érdekes…

www.facebook.com/BuddhistGame, www.buddhistgame.com

Treasure hunt in the Himalayas - board game
Minden jog fenntartva © ANITA SAROSI 2021 RSS